APUچیست؟
در مقالات قبلی با CPU و آشنا شدید و شاید بد نباشد برای درک بهتر این مطلب مقاله ما در رابطه با CPU نگاهی بیندازید. اکنون میخواهیم شما را با مفهوم APU آشنا کنیم تا اطلاعات شما در رابطه با کامپیوترهای مدرن بروز شود.
معایب و مزایا تولیدکنندگان برای کاهش اندازه فیزیکی و هزینههای تولید، راههایی برای ترکیب قطعات الکترونیکی بر روی تراشههای تک پیدا کردهاند. آخرین تکرار این فناوری دستگاههای System-on-a-Chip یا (SoC) است. در این طراحی، تمام وسایل الکترونیکی اصلی بر روی یک قالب قرار میگیرند.
با این حال، پیش تولید SoC واحد پردازش سریع یا APU بود. این واحدها CPU و GPU را بر روی یک تراشه واحد ترکیب و یک واحد پردازش ترکیبی را تشکیل میدهند. این نه تنها باعث کاهش هزینه میشود، بلکه باعث بهبود کارایی نیز میشود. به حداقل رساندن فاصله فیزیکی بین این دو، انتقال سریعتر دادهها و افزایش کارایی را امکان پذیر میکند.
البته، یک APU عملکرد مشابه CPU و GPU اختصاصی را ارائه نمیدهد. در عوض، بهتر است به عنوان گامی بالاتر از گرافیک یکپارچه دیده شوند. سازنده پردازنده AMDپردازنده APU را توسعه داد. با این حال، آنها تنها کسانی نبودند که پردازندهها را به این روش ترکیب میکنند. اینتل همچنین شروع به ادغام CPU و GPU کرد. تفاوت اصلی این بود کهیک سری اختصاصی از APU ها را منتشر کرد. در حالی که اینتل و سایر شرکتها آنها را در خط تولید خود ادغام کردند.
مزیت APU نسبت به یک CPU و یک GPU جداگانه
ارتباط آسان میان دو پردازندهی اصلی و گرافیکی انجام فعالیتها را آسان میکند. و توان پردازشی بهینه میشود. در پردازندههای جدید اینتل این دو پردازنده یکپارچه شدهاند. بنابراین 2 تا 3 برابر سریعتر از پردازندههای قبلی هستند که پردازندهی گرافیکیشان روی قالب پردازنده اصلی قرار میگرفت.
APU دارای قابلیتها و امکانات خاصی مثل تکنولوژی کوییک سینک (Quick Sync) برای رمزگشایی و رمزگذاری ویدئو است. میتوان برخی محاسبات مثل محاسبات اعداد ممیز شناور را توسط پردازندهی گرافیکی انجام داد. که برای چنین کارهایی مناسبتر و تواناتر از پردازندهی اصلی است.
در APU منابع بین پردازندهی اصلی و گرافیکی به صورت مشترک مورد استفاده قرار میگیرد. و بدین صورت مصرف انرژی در APU بهینه میشود. به همین علت است که لپتاپهای جدید که از APU استفاده میکنند کم مصرفتر بوده و شارژ باتری را برای مدت طولانیتری حفظ میکنند.
یک مزیت مهم دیگر این است که قیمت APU از قیمت یک پردازنده اصلی و پردازنده گرافیکی ارزانتر است. و دلیل ارزانتر بودن آن هم مصرف کمتر سیلیکون براین تولید آن است.
معایب APU
APU به اندازهی یک کارت گرافیک جدا قدرتمند نیست. اما برای کاربردها و کارهای سبک و عادی روزمره و حتی بازیهای معمولی کاملاً مناسب است.
اشکال دیگری که شاید کاربران حرفهای را اذیت کند دمای بالای آن است. از آنجائیکه دو پردازنده در قالب کوچک کنار هم قرار گرفتهاند اگر از تمام هستههای پردازندهی اصلی و گرافیکی استفاده کنیم توان مصرفی تراشه و در نتیجه دمای آن بسیار بالا خواهد رفت. البته برای حل این مشکل یک فن خوب کارساز میباشد.
APU را میتوان در همهی انواع کامپیوترها به کار برد اما بیشتر برای وسایل همراه و لپتاپها توصیه میشود.
مزایای APU
اگر رایانه شما پیشتر از یک پردازنده مرکزی و یک واحد گرافیک داخلی (IGP) استفاده میکرده، آنگاه با خرید یک APU، شاهد جهشی بزرگ در عملکرد رایانه خود خواهید بود. وظایف مختلف سریعتر انجام خواهند شد. پخش ویدیوها روانتر خواهد بود و اینکه در نهایت، سرعت کلی کامپیوتر شما افزایش خواهد یافت. در بلندمدت نیز کاهش مصرف انرژی را تجربه خواهید کرد.
این موضوع جهش بزرگی به حساب میآید و کاهش واقعی مصرف انرژی در کمترین حد خود خواهد بود. با توجه به مسئله گرمایش جهانی، بسیاری از کاربران خواهان کاهش مصرف انرژی دستگاههای خود هستند. در صنعت فناوری، میزان مصرف انرژی یکی از مهمترین مباحث و مشخصههای رقابت میان تولیدکنندگان است.
ازآنجاییکه دو پردازنده در یک قطعه جای میگیرند، پس میتوانند منابع را نیز با یکدیگر به اشتراک بگذارند. این موضوع باعث میشود که رایانه شما کارآمدتر شده، سرعت آن افزایش یابد. همچنین هزینههای تولید سختافزار نیز کمتر شوند. به همین دلیل APUها یکی از گزینههای باارزش و مقرونبهصرفه جهت ارتقای سختافزار رایانههای شخصی هستند.
با وجود بهبود عملکرد پردازندههای APU، تصمیمگیری در مورد خرید یا عدم خرید این سختافزارها چندان آسان نیست. اولین موردی که باید به آن توجه کرد این است که APUهای شرکت AMD در واقع فقط نوعی از واحدهای پردازشی ترکیبی هستند. اینتل و سایر تولیدکنندگان نیز سختافزارهایی را تولید میکنند که تمامی ویژگیهای یک APU به جز نام آن را دارند.
درحالیکه APUها در فرایند توسعه پردازندهها بسیار مفید بودهاند، اما امروزه بیشتر شبیه به یادگارهایی از دوران گذشته هستند. این واحدهای پردازشی را میتوان رابطی میان پردازندههای مرکزی و گرافیکی مجزا و همچنین طراحیهای امروزی SoC دانست. در هر صورت، توان ترکیبی این سختافزارها، مزیتهایی را نسبت به گرافیکهای آنبورد ارائه میدهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در گروه مهرگان آی تی در ارتباط باشید.