Motherboard چیست

Motherboard چیست

Motherboard چیست. مادربرد یا برد اصلی که در زبان لاتین (Motherboard) به آن گفته می شود و البته (Mainboard) نیز خوانده می شود اصلی ترین جزء یک کامپیوتر به شمار می رود. لازم به ذکر است که مادربرد زیر مجموعه سخت افزار یک کامپیوتر است. شما وقتی می خواهید یک قطعه سخت افزاری را به کار ببرید، باید آن را بر روی مادربرد نصب کنید که این قطعات شامل پردازنده ، رم ، کارت گرافیک ، مودم  و … می توانند باشند و یا وقتی شما می خواهید هارد دیسک خود را به کار اندازید، باید کابل آن را به پورت مخصوص که بر روی مادر برد تعبیه شده است نصب کنید. 

اگر بخواهید یک دی وی دی رایتر بر روی کیس رایانه خود بگذارید باز هم پای مادربرد در میان است که باید کایل های مخصوصش را در جایی که برای این سخت افزار گذاشته شده نصب شود. مادربرد یک برد است که برق را از منبع تغذیه گرفته و بین بقیه قطعات تقسیم می کند. همین طور یکی دیگر از کار های آن هماهنگ کردن دستورات واحد پردازنده و دیگر قطعات سخت افزاری است.

Motherboard چیست؟

هدف اصلی مادربرد انتقال نیرو به اطراف و تأمین مکانی مرکزی است که تمام اجزای شما بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. مادربرد شما به خودی خود تاثیری در عملکرد ندارد. با این حال، بسته به چیپ ست، مادربرد شما می تواند عملکرد بالاتر را در صورت جفت شدن با سخت افزارهای دیگر فعال کند.

عملکرد مهم دیگر مادربرد بارگیری سیستم عامل شماست. یک تراشه میان افزار روی صفحه، سیستم ورودی / خروجی پایه (BIOS) را ذخیره می کند. این نرم افزار بسیار سبک وزن اولین چیزی است که رایانه شما بارگیری می کند، که به شما اجازه می دهد داده ها را از دیسک سخت بخواند و در نهایت، سیستم عامل شما را بارگیری کند. این چیزی است که در واقع وجود دارد: BIOS “اساسی” است. موضوع این است که قبل از بارگذاری سیستم عامل، تمام اجزای سازنده باید شناسایی شوند.

Motherboard چیست

عملکرد مادربرد تا حد زیادی توسط چیپ ست تعیین می شود. چیپ ست مادربرد وظیفه مدیریت ارتباط بین اجزای مختلف شما را بر عهده دارد و از طرف تولیدکنندگان پردازنده (AMD و Intel هر دو طیف وسیعی از گزینه های چیپ ست را دارند) ارائه می شوند. معمولاً مشاهده خواهید کرد که سازندگان CPU، چیپست های جدید را به همراه نسل جدید پردازنده ها منتشر می کنند. این به این دلیل است که چیپ ست جایی است که بیشتر نوآوری مادربرد اتفاق می افتد و به کاربران اجازه می دهد از رم بیشتری استفاده کنند و از جمله موارد دیگر می توانند به ویژگی هایی مانند PCIe 4.0 دسترسی داشته باشند.

Motherboard چیست

Motherboard چیست و اجزای اصلی مادربرد

وجود تمام قطعاتي كه برروي مادربرد قرار دارند الزامي مي باشد. اين قطعات عبارتند از:

  • تراشه هاي حافظه اصلي(رم) و جايگاه آن: بر روی هر مادربورد برای اتصال رم به برد اصلی از اسلات‌های رم استفاده میشود که با توجه به نوع مادربورد تعداد متغیری از آن‌ها روی برد طراحی میشود.

Motherboard چیست

  • پردازنده و تراشه گير پردازنده:

  • سوکت CPU یکی از مهم‌ترین قسمت‌های مادربورد و جایی است که پردازنده‌ی شما نصب میشود. اگه بخواهید سیستم خود را ارتقا بدهید، باید بدانید نوع سوکت سی پی یو شما چیست. نوع سوکت پردازنده تعیین می‌کنه که باید از چه نوع پردازنده‌ای استفاده کنید.

Motherboard چیست

  • تراشه هاي حافظه BIOS:

  • هنگامی که کامپیوتر خاموش شود، باتری پشتیبان، برق مورد نیاز ساعت سیستم و تنظیمات بایوس رو برای بوت شدن رایانه تامین می‌کند.

Motherboard چیست

4- كمك پردازنده و جايگاه آن

5- كليدهاي قطع و وصل و اتصال گرهاي تنظيم (جامپرها)

6- محل اتصال كابل هاي برق

7- محل اتصال صفحه كليد

8- محل اتصال بلندگو

9- محل قرارگيري شكاف ها يا اسلات ها

10- باتري و محل اتصال آن

11- چندين قطعه الكترونيكي ديگر مانند خازن ها، كريستال، مقاومت ها، چيپ ست ها و ساير موارد خازن ها انرژي را ذخيره مي كنند و معمولاً براي تنظيم امواج، به عنوان يكسو كننده، جهت تبديل جريان متناوب به مستقيم به كار مي رود. كريستال ها ضربان هاي ساعت را در فاصله هاي زماني ثابت توليد مي كنند و مقاومت ها نيز ولتاژ امواج را تغيير مي دهند.

Motherboard چیست و انواع مادربردها از نظر شكل

همان طور كه مي دانيد اندازه مادربردها بايد با منبع تغذيه و جعبه رايانه متناسب باشد. انواع مادربردها از نظر شكل عموماً به موارد زير تقسيم مي شود:

1- مادربرد سبك PC/XT

2- مادربرد سبك AT/Full size

3- مادربرد سبك Baby AT or Mini AT

4- مادربرد سبك LPX

5- مادربرد سبك ATX

6- مادربرد سبك NLX

7- مادربرد سبك PC/XT در سال 1981 به بازار عرضه شد و هم اكنون مورد استفاده قرار نمي گيرد. طول آن در حدود 30 و عرض آن در حدود 20 سانتي متر و داراي 5 شكاف براي كارت ها بود.

8- مادربرد سبك AT/Full size در سال 1984 به بازار عرضه شد. طول آن 35 و عرض آن 30 سانتي متر مي باشد و تقريباً از دور خارج شدند و ديگر توليد نمي شوند، زيرا بسيار بزرگ بودند.

9- مادربرد سبك Baby AT or Mini AT تقريباً استاندارد مادربرد AT/Full size را دارد ولي از نظر اندازه كوچك تر از آن است. از آنجايي كه اين مادربرد در هر جعبه اي جاي مي گيرد، بيشتر مادربردهاي كنوني بدين شكل توليد مي شوند.

دیگر دسته بندی ها

10- مادربرد LPX مانند نوع قبل داراي دو گونه كوچك و بزرگ بود. اين مادربرد داراي اين امكان است كه بعد از نصب اتصالات مختلف در قسمت عقب قرار مي گيرد و شكاف ها بر روي يك كارت جدا نصب مي شود و اتصال گرها در كنار هم در عقب مادربرد قرار مي گيرند. درضمن اينكه اين نوع مادربردها داراي اتصال گرهاي اضافي نيز مي باشند.

11- مادربرد ATX در سال ۱۹۹۵ طراحي شدند كه شباهتي به مادربردهاي Baby AT or Mini AT دارند. با اين تفاوت كه ۹۰ درجه تغيير شكل يافته اند، در اين گونه مادربردها تهويه رايانه به خوبي انجام مي شود و داراي يك نوع جامپر مي باشد. در اين نوع بردهاي اصلي نمي توان از هر دو نوع حافظه استفاده نمود.

اين نوع بردها داراي امكاناتي مي باشند كه مي توان بدون استفاده از كابل هاي بلند قطعات را بر روي آن وصل كرد زيرا داراي جايگاه هاي خاصي مي باشند. درضمن اينكه مي توان بر روي شكاف هاي آن هر كارتي با هر طولي را بر روي آن نصب كرد.- كار با مادربرد NLX بسيار ساده مي باشد. تعميرات، نگهداري و ارتقاء آنها نيز ساده تر است.

 

ارتقا و نصب مادربرد

برای بسیاری از متخصصین ، عبارت افزودن یا ارتقای مادربرد ترسناک است. برای شما نباید این گونه باشد. نصب مادربرد یکی از مراحل معمول و لازم برای تعمیر کامپیوتر است. این کار ساده و ارزان است. تنها مشکل این است که وقتی تعداد زیادی قطعات روی مادربرد سوار است، برداشتن قطعات و نصب دوباره آن ها روی مادربرد جدید کمی کسل کننده است.

انتخاب مادربرد و شاسی مناسب

انتخاب مادربرد و شاسی، چه نو و چه قدیمی، می تواند کاری بسیار سخت باشد. ابتدا باید نوع مادربردی را که می خواهید مشخص کنید که مثلاً بر اساس اینتل باشد یا AMD. سپس باید در مورد قالب آن تصمیم بگیرید که قطعاً روی نوع شاسی انتخابی نیز تاثیر خواهد گذاشت. سوم اینکه، مادربرد شما چقدر امکانات دارد و پیکربندی آن به چه ترتیب است. برای این کار باید راهنمای مادربرد را بخوانید. و نهایتاً، باید شاسی سازگار با فضا، بودجه و قالب خود را بخرید.

ابتدا باید بدانید که به مادربردی نیاز دارید. چه پردازنده ای را به کار خواهید برد؟ آیا مادربرد با پردازنده شما کار خواهد کرد؟ چون بیشتر اوقات پردازنده همراه با مادربرد خریداری می شود، سازگاری این دو را از فروشنده بپرسید. اگر امکان داشت، مادربردی خریداری کنید که با سرعت های بسیار بالاتر از پردازنده شما نیر کار کند. بدین ترتیب بعد ها می توانید سیستم خود را ارتقا دهید. به چه میزان زم نیاز دارید؟ آیا سوکت های اضافی برای بروزآوری های آینده در سیستم شما وجود دارد؟

امروزه چندیدن سازنده بسیار خوب مادربرد وجود دارد. برخی از معروف ترین مارک ها Abit, Asus, BioStar, DFI, Gigabyte, MSI و Ahuttle می باشند. ممکن است سازنده ای که شما در نظر دارید معروف نباشد، ولی مادربردهای بسیار خوبی داشته باشد. بطور کلی وقتی فروشنده برنامه تضمین خوبی برای مادربرد هایش داشته باشد، محصولاتش ارزش امتحان کردن را دارند.

برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در گروه مهرگان آی تی در ارتباط باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به بالا