چگونه بفهمیم سی پی یو سالم است

یکی از اصلی ترین قطعات سخت افزاری کامپیوتر و لپ تاپ CPU می باشد. سی پی یو یکی از قطعات اصلی و ضروری سیستم است و اگر دچار مشکلی بشود، کامپیوتر کارایی خودش را از دست می‌دهد. ما امروز می خواهیم ِیاد بگیریم چگونه بفهمیم سی پی یو سالم است، برویم و با مشکلات این قطعه اساسی آشنا شویم تا بتوانید از ایجاد مشکلات آن جلوگیری کنید و یا در صورت خرابی قادر به تعمیر آن باشید، پس در ادامه با ما همراه باشید:

چگونه بفهمیم سی پی یو سالم است؟

چگونه بفهمیم سی پی یو سالم است

 

سی پی یو (CPU) چیست؟

CPU یا پردازنده مرکزی، مخفف کلمه انگلیسی (Central Processing Unit) به معنی واحد پردازش مرکزی می باشد. سی پی یو داده‌های دستوری را از رم سیستم می گیرد و آنها را کدگشایی و پردازش می کند و بعد از آن تحویل می‌‌‌دهد. که یکی از معروف ترین مدل آن ها سی پی یو اینتل است.

در کل، پردازنده تراشه ریزی می باشد که به طور معمول به شکل مربع روی برد اصلی کامپیوتر قرار گرفته و با کمک دیگر سخت افزارها برای اجرای دستورات کامپیوتر در تعامل می باشد. این قطعه از کامپیوتر هم مثل دیگر قطعات امکان دارد به مشکلاتی برخورد کند، که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.

علائم خرابی سی پی یو کامپیوتر

همانطور که پیش تر گفتیم سی پی یو یکی از اصلی ترین قطعات کامپیوتر می باشد. ولی CPU هم مثل قطعات دیگر امکان دارد دچار مشکلاتی شود که اگر این اتفاق بیفتد ویندوز بالا نیامده و فرآیند راه اندازی یا بوت، مداوم تکرار می‌شود. از رایج ترین نشانه‌های خرابی سی پی یو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پس از زدن دکمه پاور، تصویر و صدایی از کیس بلند نمی‌شود.
  • بعد از زدن دکمه پاور و روشن کردن، دستگاه روشن نمی‌شود.
  • دستگاه روشن شده ولی بلافاصله خاموش می‌شود.
  • دستگاه روشن شده ولی پس از چند دقیقه خاموش می‌شود یا تصویر صفحه هنگ می‌کند.
  • پس از زدن دکمه پاور پیغام صفحه آبی مرگ یا BSOD روی تصویر می بینید.
  • پس از زدن دکمه پاور صدای بوق از دستگاه در می آید.

چگونه بفهمیم سی پی یو سالم است

تست سالم بودن CPU

همانطور که گفتیم اگر پردازنده دستگاه به درستی کار نکند، علائمی از خود نشان می دهد. برای تست سلامت سی پی یو راه های زیادی وجود دارد که دو نمونه آن عبارتند از:

تست سی پی یو با قطعه جدید

این روش وقتی کاربرد دارد که پردازنده سالم دیگری سازگار با کامپیوتر شما در دسترستان باشد. در این صورت بعد از تعویض قطعه مشکل شما رفع می‌شود.

تست سی پی یو با نرم افزارهای مخصوص

یکی از راحت ترین اقدامات در حوزه تست CPU نصب نرم افزار‌های مخصوص این کار می باشد. نرم افزارهای متنوعی مثل Furmark برای تست پردازنده هستند که با نصب و اجرای آنها می‌توانید از وضعیت سلامت سی پی یو اطمینان حاصل کنید.

مشکل 100 درصد شدن CPU؛ مصرف زیاد CPU در ویندوز 10

یکی از مشکلاتی که برای خیلی از صاحبان کامپیوتر پیش می‌‌‌آید، مشکل افزایش مصرف CPU است. اصلی‌‌‌ترین نشانه‌‌‌ی بالا رفتن مصرف سی پی یو، هنگ کردن دائم آن می باشد که در اصطلاح می‌گویند مشکل 100 درصدی برای CPU اتفاق افتاده است. برای رفع این مشکل راه های زیادی است که می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

بررسی درایو سخت افزارها

چگونه بفهمیم سی پی یو سالم است؟ برای تست درایو سخت افزارها می‌‌‌توانید از نرم افزارهای متنوعی استفاده کنید. همچنین اگر مشکل 100 درصدی شدن CPU سیستم شما به تازگی پیش آمده، می‌‌‌توانید با بروزرسانی درایورها این مشکل را رفع کنید و درایورها را به نسخه استاندارد خود برگردانید.

چطور بفهمیم سی پی یو سالم است؟

چگونه بفهمیم سی پی یو سالم است

 

غیر فعال کردن دستگاه‌های داخلی

  • برای غیر فعال کردن دستگاه‌ های داخلی می‌توانید کارهای زیر را به ترتیب انجام دهید:
  • از منوی استارت ویندوز Device Manager را بیابید.
  • بعد از وارد شدن به این پنجره لیستی به نمایش در می آید.
  • می‌توانید روی درایورهای دلخواه (کارت شبکه و …) راست کلیک کرده و گزینه Disable را انتخاب کنید.
  • در این قسمت اگر پیغام نمایش داده شده تایید بشود، درایور غیر فعال می‌شود.

غیر فعال کردن دستگاه‌های خارجی

غیرفعال کردن دستگاه‌‌‌ های خارجی هم روش دیگری برای رفع مشکلات پردازنده می باشد. برای اینکار می توانید مراحل زیر را انجام دهید:

  1. از منوی استارت عبارت Device Manager را باز کرده.
  2. ورودی های دستگاه‌ های خارجی موردنظر (USB و …) را غیر فعال کرده.
  3. از روش های دیگر برای رفع این مشکل می‌‌‌توانیم به غیرفعال کردن صدا، جابه‌جایی سخت افزارهای خراب و بروزرسانی بایوس اشاره کنیم. همچنین برای کم کردن استفاده 100 درصدی از CPU می‌توانید به روش زیر عمل کنید:
  4. کلیدهای Ctrl+Shift+Esc را فشار داده تا پنجره Task Manager باز شود. در این پنجره می‌توانید برنامه‌‌‌ها و نرم افزارهای در حال اجرا و مقدار CPU که اشغال کرده‌اند را ببینید.
  5. سپس روی تب Processes کلیک کرده تا بتوانید برنامه‌‌‌های در حال اجرا روی سیستم را ببینید.
  6. در تب processes روی ستون CPU کلیک کرده. در این جا ترتیب برنامه‌‌‌هایی که بیشترین استفاده را از سی پی یو کامپیوتر دارند را مشاهده کنید.
  7. در این صفحه شما می‌‌‌توانید برنامه‌‌‌هایی که بیشترین حجم از CPU را به خود اختصاص داده‌‌‌اند را بیابید. امکان دارد تنها یک برنامه حدود ۹۹ درصد از پردازنده کامپیوتر را اشغال کرده باشد.
  8. برنامه‌‌‌هایی که از 100 درصد CPU استفاده می‌کنند را می‌‌‌توانید انتخاب کنید و آنها را ببندید.
  9. برنامه موردنظر را انتخاب کرده و روی گزینه End Process کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به بالا