7 دلیل از کار افتادن مادربرد

مادربرد به عنوان قلب تپنده کامپیوتر، نقش بسیار مهمی در عملکرد صحیح سیستم دارد. خرابی مادربرد می‌تواند منجر به مشکلات متعددی از جمله عدم بوت شدن سیستم، عملکرد ناپایدار، و حتی از دست رفتن دیتا‌ها شود. مادربرد اصلی ترین قطعه سیستم و مهم ترین بخش کیس کامپیوتر است که دیپر قطعات را مدیریت می‌کند. تا زمانی که برای مادربرد سیستم شما مشکلی پیش نیامده باشد، باقی قطعات به کار خود ادامه می‌دهند، اما در صورتی که کوچک‌ترین اختلالی در عملکرد مادربرد ایجاد شود، باقی قطعات درگیر می‌شوند.

در صورت بروز مشکل، مادربرد کامپیوتر شما بیشتر با هزینه بالای تعمیر مواجه خواهد شد. از طرف دیگر، تعویض مادربرد معمولاً هزینه بسیار بالایی به شما تحمیل می‌کند. برای تعمیر مادربردها به ابزارهای ویژه‌ای از جمله میکروسکوپ، اسیلوسکوپ دیجیتال، مولتی‌متر دیجیتال و ایستگاه‌های دفع هوای گرم نیاز است که پیدا کردن واحد تعمیرات با دارا بودن این تجهیزات کار آسانی نخواهد بود. نکته دیگر هزینه بالای تعمیرات است، که بسیاری از افراد از پس آن برنخواهند آمد. پس بهتر است پیش از خراب شدن مادربرد، از اتفاقاتی که موجب از کار افتادن مادربرد می‌شود جلوگیری کنید. در ادامه به بررسی 7 دلیل اصلی از کار افتادن مادربرد می‌پردازیم و دلایل آن را بررسی می‌کنیم.

7 دلیل خرابی و از کار افتادن مادربرد

جریانات ناگهانی ولتاژ و ضعیف و قوی شدن برق، می‌تواند در اثر استفاده از وسایل برقی معیوب، مشکلات سیم‌کشی برق، مشکلات سرویس برق خارج از خانه یا نتیجه برخورد صاعقه باشد. این جریانات ناگهانی و قوی برق عامل اصلی خرابی سنسور مادربرد است. و اغلب از طریق کابل Coax خط تلفن وارد می‌شود، همچنین گاهی این نوسانات می‌تواند از محافظ عبور کند! نکته بعدی این است که مانند هر قطعه الکترونیکی دیگری، مادربرد نیز دارای عمر مفید مشخصی می‌باشد. با گذشت زمان، قطعات مادربرد ممکن است فرسوده شده و کارایی خود را از دست بدهند و عمر مفید مادربرد تمام شود. این هم دلیل مهم دیگری از میان 7 دلیل از کار افتادن مادربرد می‎‌باشد.

دلیل از کار افتادن مادربرد، جریانات قوی و ناگهانی برق

یکی از شایع‌ترین دلایل خرابی مادربرد، نوسانات برق است. افزایش یا کاهش ناگهانی ولتاژ می‌تواند به قطعات حساس مادربرد آسیب جدی وارد کند. برای جلوگیری از این مشکل، استفاده از محافظ برق با کیفیت بالا توصیه می‌شود. این تغییر ولتاژ ناگهانی می‌تواند به مدارهای ظریف مادربرد آسیب برساند و عملکرد آن را دچار اختلال کند و تداوم این اختلالات منجر به سوختن مادربرد شما شود. به یاد داشته باشید که مادربردها به جریان مستقیم (DC) برق متکی هستند. اتصال سیستم به پریز برق که دارای نوسانات مکرر در خروجی برق است نیز ممکن است به مادربرد آسیب برساند. اگرچه در بعضی مواقع ممکن است آسیب فوری و قابل مشاهده نباشد، اما ممکن است با گذشت زمان به مادربرد آسیب برساند. پس واجب است برای محافظت از مادربرد در برابر ولتاژهای ناگهانی، از محافظ ولتاژ با کیفیت بالا استفاده کنید و سیستم را در هیچ شرایطی به پریز برق اصلی متصل نکنید. آسیب الکتریکی، مانند نویز یا قطعات ناقص، می‌تواند باعث خرابی مادربرد شود. برخورد نادرست با قطعات و الکتریسیته ساکن، می‌تواند خطراتی برای مادربرد ایجاد کند.

ولتاژهای ناپایدار در بخش‌های مختلف مادربرد می‌تواند به دلیل مشکلات در تنظیمات BIOS یا خرابی قطعات تنظیم‌کننده ولتاژ رخ دهد. این مشکل می‌تواند باعث ناپایداری سیستم و در نهایت خرابی مادربرد شود. همچنین ضربه، فشار یا خم شدن مادربرد می‌تواند به مدارها و لحیم‌کاری‌ها آسیب برساند و منجر به عدم برق رسانی به مادربرد و در نهایت از کار افتادن مادربرد سیستم شود.

دلیل از کار افتادن مادربرد، گرد و غبار یا موی حیوانات اهلی

گرد و غبار ، موهای حیوانات خانگی و آلودگی می‌تواند قاتل مادربرد باشد. مو یا گرد و غبار در دستگاه شما جمع می‌شود. و از گردش هوا جلوگیری می‌کند. در چنین شرایطی مادربرد توسط فن ها خنک نمی‌شود و دمای آن از حد استاندارد بالاتر خواهد رفت. گرد غبار برای مادربرد مانند چربی برای رگ‌های شما مضر است!

اکثر سیستم ‌ها با ورود هوای خنک از اطراف سیستم خنک می‌شوند یا کیس کامپیوتر های جدید مجهز به فن خنک کننده با فناوری های جدید هستند. چنانچه اطراف کیس شما مسدود باشد و قادر به جابجایی هوا نباشد، با افزایش دما در داخل کیس مواجه خواهید شد. اگر سیستم خانگی دارید به شما توصیه می‌کنیم آن را روی میز کامپیوتر قرار دهید و در زمان هایی که قصد استفاده از آن را ندارید و کیس شما خاموش است روی آن را با روکش یا پارچه نازک بپوشانید تا گرد و غبار فضا وارد آن نشود. اگر در میز کار شما فضایی جهت قرار گرفتن کامپیوتر طراحی شده، از تهویه مناسب آن اطمینان حاصل کنید و توجه داشته باشید هوا به تمامی قسمت های کیس شما برسد.

دلیل از کار افتادن مادربرد، دود سیگار / مواد آئروسل، عطرها

غبار حاصل از دود سیگار نه تنها برای سلامتی شما مضر است، بلکه سلامتی سیستم شما را نیز به خطر خواهد انداخت. دود سیگار، هنگامی که با گرد و غبار ترکیب شود، ماده چسبنده‌ای در داخل کامپیوتر تولید می‌کند. علاوه بر دود سیگار، سایر مواد آئروسل مانند اسپری مو، اسپری خوشبو کننده هوا یا عطر ها نیز می‌توانند همین تأثیر را داشته باشند. هنگام روشن بودن سیستم هر چیزی که در هوا شناور باشد می‌تواند به داخل دستگاه شما وارد شده و به آن آسیب وارد کند. همه این‌ها بقایای چسبنده‌ای به جا می‌گذارند که باعث جمع شدن گرد و غبار و سایر عناصر خارجی موجود در هوا می‌شود. توصیه می‌شود که برای تمیز کردن فضای داخلی کیس خود یک برنامه دوره‌ای داشته باشید. همچنین سعی کنید سیستم خود را از این موارد دور نگه دارید.

دلیل از کار افتادن مادربرد، مسائل مربوط به گرمایش

اگر چندین عمل به طور همزمان انجام شود و منبع تغذیه به طور مداوم در حداکثر خروجی کار کند، مادربرد بیش از حد گرم خواهد شد. توصیه می‌شود در صورت بازی، تماشای فیلم و غیره، پی‌در‌پی به سیستم خود استراحت دهید. در بعضی موارد، گرم شدن بیش از حد نیز ممکن است به دلیل نوسانات منبع تغذیه یا بروز مشکل در یکی از قسمت‌های مدار مادربرد باشد. همچنین استفاده از لپ‌تاپ بر روی لباس و پا یا روی سطح نرم دیگر، می‌تواند ورودی‌ها و فن‌های خروجی را بپوشاند. در چنین شرایطی مادربرد لپ‌تاپ بیش از حد استاندارد گرم خواهد شد. از آنجایی که مادربورد در برخی از موارد بارهای سنگینی را تحمل می‌کند، بیش‌حرارت شدن یکی از علت‌های شایع خرابی مادربرد است. حرارت زیاد می‌تواند سبب آسیب به قطعات الکترونیکی مادربورد شود. برای جلوگیری از این مشکل، استفاده از سیستم‌های خنک کننده و تهویه مناسب بسیار مهم است. همچنین، در این بخش به نکاتی برای حفظ دمای مناسب مادربورد می‌پردازیم

با تمیز نگه داشتن محیط فن،. استراحت دادن به رایانه پس از استفاده زیاد،. استفاده از لپ‌تاپ در اتاق‌های خنک و استفاده از آن روی یک سطح سخت و سرد می‌توان از گرم شدن بیش از حد مادربرد جلوگیری کرد. همچنین برای نظارت بر دمای داخلی کامپیوتر، می‌توانید نرم افزار نظارت بر دما را نصب کنید. چند برنامه رایگان که توصیه می‌کنیم شام Speccy ، HW Monitor و Core Temp هستند. اگر دستگاه شما بیش از حد گرم می‌شود، زمان تمیز کردن قطعات داخلی است و در بعضی موارد، عایق حرارتی جدیدی روی CPU یا کارت گرافیک باید اعمال شود تا گرما از تراشه های تولید کننده گرما به هیت سینک منتقل شود. در کل گرم شدن بیش از حد مادربرد می‌تواند به دلیل مشکلات خنک‌کننده، اورکلاک کردن بیش از حد یا تجمع گرد و غبار رخ دهد. اگر می‌خواهید در هنگام اورکلاک کردن سیستم از نکات مربوط به آن اطلاع داشته باشید، می‌توانید از مقاله اورکلاک چیست؟ کمک بگیرید.

7 دلیل از کار افتادن مادربرد، ضربه یا ریختن مایعات

یک ضربه تصادفی به مادربرد شما می‌تواند باعث آسیب شدید مدارها شود. همچنین مادربردها به دلیل ریختن مایعات بر روی برد هایشان بلافاصله از کار می‌افتند. مایعات غلیظ و شیرین بیشترین آسیب را خواهند زد و آب می‌تواند باعث آسیب رساندن تراشه‌های مختلف مادربرد شود. اگر نوشیدنی‌ای روی لپ‌تاپ یا کیس شما ریخت، آن را دوباره روشن نکنید و کیس را برای تمیز کردن سریعاً به یک تعمیرگاه سیستم منتقل کنید.

اهمیت مادربرد در سیستم

مهم‌ترین قطعه سخت‌افزاری در یک سیستم کامپیوتری، مادربرد است. مادربرد، پل ارتباطی بین تمام قسمت‌های سیستم کامپیوتری است و وظیفه اتصال و هماهنگی قطعات دیگر را بر عهده دارد. بنابراین، خرابی مادربورد می‌تواند باعث اختلال کامل سیستم شود و در برخی موارد، نیاز به تعویض آن را ایجاب می‌کند. در این مقاله، هفت دلیل برای خرابی مادربورد را بررسی خواهیم کرد و به این سوال پاسخ می‌دهیم که چرا مادربوردها ممکن است با مشکلات روبرو شوند.

تعمیر مادربرد بهتر است یا تعویض مادربرد؟

تعمیر مادربرد زمانی انجام می‌شود که هزینه تعمیر مادربرد نسبت به هزینه تعویض آن کم‌تر باشد. هنگامی که مشکل از خازن‌ها، مقاومت‌ها یا تراشه‌های BGA باشد، می‌توان مادربرد را با هزینه کمی تعمیر کرد. اما اگر مادربرد ضربه سختی دیده باشد، سوخته باشد یا طول عمر مفید آن رو به پایان باشد، نیاز به تعویض مادربرد دارید. توجه داشته باشید در اکثر مواقع ممکن است سیستم شما دچار گلوگاه شده باشد و دیگر قطعاتی که در کیس خود استفاده کرده‌اید، با مادربرد ناهمخوانی و ناهماهنگی داشته باشد. در ثورتی که مادربرد شما قدیمی است نمی‌توانید قطعات سخت افزاری دیگری را با فناوری جدید و قدرت بیشتر در کیس خود قرار دهید. این کار موجب از کار افتادن مادربرد شما خواهد شد و در اکثر مواقع راهی جز تعویض و ارتقاء آن نخواهید داشت.

شدر ادامه به 7 عامل از کار افتادن مادربرد اشاره خواهیم کرد. امیدوارم پیش از آنکه مادربرد شما نیاز به تعویض یا تعمیر داشته باشد،این مقاله را مطالعه کنید. در این مقاله چندین نکته اساسی وجود دارد که می‌تواند طول عمر مادربرد شما را افزایش دهد.

نقص طراحی مادربرد

در برخی موارد، ممکن است نقص در طراحی مادربرد باعث خرابی آن شود. این نوع خرابی‌ها معمولاً در مدل‌های خاصی از مادربرد و در تعداد محدودی اتفاق می‌افتد. مادربردها به صورت انبوه تولید می‌شوند و احتمال وقوع نقص در تولید وجود دارد. مادربردهای ارزان قیمت نیز با سرعت بیشتری خراب می‌شوند. خازن‌های نصب شده ممکن است خراب باشند و باعث بروز مشکلاتی اساسی شوند. معماری برد ممکن است به اشتباه مهندسی شده باشد و مشکلات خنک کننده‌ای وجود داشته باشد.

اکثر مادربردها دارای گارانتی هستند، بنابراین اگر در دوره ضمانت مشکلی پیش بیاید برای شما مشکلی نخواهد داشت و می‌توانید به واحد گارانتی جایی که مادربرد را از آن جا تهیه کرده‌اید ببرید. البته ضمانت مادربرد ها فقط یک سال است و مشکلات تولید شده توسط کاربر را پوشش نمی‌دهد. مثلا اتصال کوتاه در مدارهای داخلی مادربرد می‌تواند به دلیل نصب نادرست قطعات، استفاده از کابل‌های معیوب یا نفوذ رطوبت ایجاد شود که همگی به دست کاربر انجام شده. اتصال کوتاه یا همان نوسانات ولتاژ باعث سوختن قطعات و در نهایت خرابی مادربرد می‌شود.

 استهلاک و فرسودگی مادربرد

این یک واقعیت است که مادربرد شما سرانجام از کار خواهد افتاد. مادربرد یک صفحه مدار الکتریکی است و دارای عمری محدود می‌باشد و برخی مادربردهای خوب در صورت مراقبت صحیح، حدود پنجاه هزار ساعت زمان کار می‌کنند. هنگامی که آنها به عمر مفید خود رسیدند، شروع به خراب شدن می‌کنند و ممکن است مجبور شوید آن را تعویض کنید. پس داشتن توقع مادامالعمر بودن از یک مادربرد کمی غیر منطقی خواهد بود.

رایج ترین علائم خرابی مادربرد

زمانی که مادربرد سیستم شما شروع به از کار افتادن می‌کند و خراب می‌شود، با توجه به یک سری علامت ها و خطا ها در اجرای برنامه ها، می‌توان زودتر متوجه این مسئله شد تا از خرابی دیگر قطعاتی که به مادربرد متصل هستند، جلوگیری کرد. در ادامه یک سری از رایج ترین خظاها و علامت ها را هنگام از کار افتادن مادربرد برایتان لیست کرده‌ایم :

  • عدم بوت شدن سیستم
  • خاموش شدن ناگهانی سیستم
  • آبی شدن رنگ صفحه مانیتور به صورت ناگهانی
  • ریست شدن نامنظم و ناگهانی سیستم
  • عملکرد کند و غیرعادی سیستم
  • خرابی برخی از پورت‌ها یا اسلات‌های مادربرد
  • شنیدن صداهای غیرعادی از داخل کیس

چگونه از خرابی مادربرد پیشگیری کنیم؟

در ادامه راه حل هایی ارائه شده است تا با استفاده از آن بتوانید مادربرد سیستم خود را از خراب شدن مصون نگه دارید. توجه به این نکات باعث می‌شود مادربرد در طولانی مدت، بدون تاخیر و خرابی عملکرد بسیار خوبی داشته باشد :

  • استفاده از محافظ برق با کیفیت
  • اطمینان از خنک شدن مناسب سیستم
  • نصب صحیح قطعات
  • جلوگیری از ورود مایعات به داخل کیس
  • انجام تعمیرات توسط افراد متخصص

سخن آخر

در صورت مشاهده هرگونه علائم خرابی مادربرد، بهتر است سیستم خود را به یک تعمیرکار متخصص نشان دهید و به یاد داشته باشید مادربرد به علل مختلفی از جمله پیر شدن و فرسایش، عیب‌های تولیدی، اورکلاکینگ و مشکلات نرم‌افزاری و فریمور خراب می‌شود و آسیب می‌بیند. توجه به قطعات سخت افزاری دیگر و اهمیت دادن به این بخش‌ها نیز مهم است و خطا های سیستم می‌توانند به صورت زیاد تر به این قطعات مثل سی پی یو و اس اس دی توسعه داده شوند. در پایان مقاله، تأکید می‌شود که برای جلوگیری از خرابی مادربورد، لازم است اقدامات احتیاطی و نگهداری صحیح انجام شود. امیدواریم این مقاله به شما در محافظت بهتر از مادربرد سیستمتان کمک کرده باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در گروه مهرگان آی تی در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به بالا