گلوگاه سیستم چیست؟

گلگوگاه سیستم کامپیوتری یا باتل نک (BOTTLE NECK) در سیستم‌های کامپیوتری چیست؟ یا به عبارت واضح تر در چه هنگام گلوگاه مانع بهره‌وری کامل از سیستم کامپیوتری ما خواهد شد؟

 

گلوگاه (BOTTLE NECK)  در سیستم :

اگر بخواهیم در یک جمله گلوگاه را توضیح دهیم : عدم سازگاری قطعات و بهینه سازی برای حداکثر عملکرد سیستم شما

 

در دنیای تکنولوژی و جهان دیجیتالی امروزی، که به سرعت در حال تحول و حرکت به سمت مدرنیته است، کسب و کارها به طور فزاینده‌­ای به سیستم‌های کامپیوتری برای عملیات روزانه خود متکی هستند و بخش عظیمی از فعالیت­‌های اداری و تجاری از طریق انواع سیستم­ها انجام می­‌شود. با این حال، حتی سیستم‌های با عملکرد بالا نیز می‌توانند با ناسازگاری‌­هایی مواجه شوند که مانع کارایی کلی آن‌ها می‌شود.

این ناسازگاری قطعات در سیستم، می‌تواند تأثیر منفی برعملکرد، بهره‌وری و رضایت کاربران داشته باشد. در این مقاله، انواع مختلف گلوگاه­‌ها و استراتژی‌های سیستم را برای شناسایی سازگاری و بهینه‌سازی قطعات آنها بررسی می‌کنیم.

 

 

1 : گلوگاه سیستم چیست؟

ناسازگاری در گلوگاه سیستم‌­ها وقتی اتفاق می‌­افتد که یک قطعه، یا عملکرد ناهماهنگ بعضی از قطعات، توانایی کلی یک سیستم و پتانسیل آن را برای کارکرد مناسب و کامل آن، محدود و دچار اختلال می‌کند. این مسئله می‌تواند ناشی از سخت افزار قدیمی، نرم افزار بهینه سازی ضعیف، یا مشکلی در طراحی سیستم شما باشد.

گلوگاه‌ها می‌توانند عملکرد را کاهش بدهند، باعث پایین آمدن کیفیت فعالیت­‌ها شوند و در بازدهی فعالیت­‌های شما تاثیر منفی بگذارند.

در این مقاله قصد داریم راهکارهایی به شما معرفی کنیم که از این اختلال جلوگیری کنید و در انتخاب قطعات و طراحی سیستم خود از این روش‌­ها استفاده کنید.

 

انواع گلوگاه سیستم :

گلوگاه سیستم ممکن است نرم‌­افزاری یا سخت‌­افزاری باشد.

عواملی که موجب می‌­شود اشکالات سخت­‌‌افزاری در سیستم به وجود بیاید، می­‌تواند به ترتیب :

– ایراد پردازنده و یا عدم حافظه کافی برای رسیدگی به تقاضای سیستم باشد.

– وجود هارد دیسک­‌ها یا SSD های کندی که دسترسی به داده‌­هایتان را مختل می­‌کند.

 

و همچنین ناسازگاری­های نرم افزاری می­توانند ناشی از :

– کدهای ناکارآمد یا بهینه نشده که منابع غیر ضروری را مصرف می­کند.

–  خطاهای برنامه نویسی که منجر به خطای حافظه یا استفاده بیش از حد از  CPU  می­‌شود.

–    طراحی ضعیف دیتا بیس که بر بازیابی و ذخیره سازی دیتاها تأثیر می‌گذارد.

 

 

گلوگاه CPU چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

این مورد زمانی اتفاق می افتد که CPU (واحد پردازش مرکزی) تحت فشار دستور ها قرار می‌گیرد و نمی تواند با حجم کاری هماهنگی لازم را داشته باشد. استفاده زیاد از CPU، زمان پاسخگویی طولانی و اجرای آهسته وظایف، نشانگر گلوگاه CPU هستند.

 

 گلوگاه GPU چه زمانی رخ می‌دهد؟

گلوگاه GPU (واحد پردازش گرافیک) زمانی ایجاد می‌شود که کارت گرافیک نتواند با نیازهای برنامه‌ها یا بازی‌های فشرده گرافیکی مطابقت داشته باشد. علائم ممکن است شامل نرخ فریم کمتر از حد انتظار و تاخیر بینایی باشد.

 

تنگنای حافظه بر اثر چه عاملی اتفاق می‌افتد؟

حافظه ناکافی سیستم (RAM) می‌تواند منجر به گلوگاه حافظه شود. حافظه ناکافی باعث جابه‌جایی بیش از حد داده‌ها بین رم و فضای ذخیره سازی می‌شود و در نتیجه عملکرد کلی کندتر و زمان بارگذاری افزایش می‌یابد.

 

گلوگاه ذخیره‌سازی چیست و چگونه رخ می‌دهد؟

 وقتی دستگاه‌های ذخیره‌سازی، مانند درایوهای دیسک سخت (HDD) یا درایوهای حالت جامد (SSD) نمی‌توانند داده‌ها را با سرعت کافی تحویل دهند، یک گلوگاه ذخیره‌سازی رخ می‌دهد. دسترسی آهسته به فایل، طولانی شدن زمان بوت، و کندی راه اندازی اپلیکیشن ها نشانه هایی از تنگنای ذخیره سازی هستند.

 

 

شناسایی گلوگاه های سیستم :

 

برای شناسایی گلوگاه سیستم، نظارت و تجزیه و تحلیل آیتم­‌های مختلف آن، مثل استفاده از CPU، استفاده از حافظه، ورودی/خروجی دیسک، توان عملیاتی شبکه و ریسپسشن تایم ( زمان پاسخگویی ) بسیار مهم است. استفاده از ابزارهای نظارتی و انجام آزمایش‌های خطاگیری، به صورت منظم اگر انجام شوند، می‌تواند به شناسایی گلوگاه کمک کند.

 

4 : بهینه سازی گلوگاه­ های سیستم :

 

در ادامه روش­‌هایی به شما معرفی خواهیم کرد که بتوانید برای بهینه سازی سخت افزارسیستم خود اقدام کنید :

– اجزای سخت افزاری مانند پردازنده ها، SSD ها و دستگاه­های ذخیره سازی را برای برآوردن نیازهای سیستم به روز رسانی کنید.

– تکنیک های متعادل کننده بار برای توزیع حجم کاری در چندین سرور را پیاده کنید.

– از درایوهای حالت جامد (SSD) برای دسترسی سریعتر به داده­ها و بهبود عملکرد ورودی/خروجی استفاده کنید.

 

و همچنین روش‌­هایی جهت بهینه سازی نرم افزاری نیز به شما توصیه می‌­کنیم :

 

– کدها را با شناسایی و رفع خطاها، حذف فرآیندهای اضافی و اصلاح الگوریتم‌ها بهینه کنید.

– از مکانیسم های کش برای کاهش نیاز به بازیابی مکرر دیتا ها استفاده کنید.

– از پردازش غیر هم زمان برای رسیدگی موثر به درخواست‌های هم‌زمان استفاده کنید.

 

آزمایش و نظارت :

 

آزمایش و آزمون و خطای منظم برای اطمینان از اثربخشی بهینه سازی سیستم بسیار مهم است. تست بار، تست عملکرد و نظارت در هنگام کار می تواند به شناسایی گلوگاه های جدید یا مشکلات عملکردی که ممکن است در طول زمان ایجاد شود کمک کند.

 

در نهایت :

گلوگاه­‌های سیستم می‌تواند به طور قابل توجهی بر عملکرد و کارایی سیستم های کامپیوتری تأثیر بگذارد. با درک انواع مختلف گلوگاه و اجرای استراتژی‌های بهینه‌سازی که توصیه کردیم، کسب‌وکار شما می‌تواند عملکرد سیستم‌­ها را افزایش دهد، و همچنین بازدهی و بهره‌وری کلی کاربران و خروجی آن­ها را دچار تحول کند. نظارت منظم، آزمایش و نگهداری پیشگیرانه برای شناسایی و رفع گلوگاه برای اطمینان از عملکرد بهینه سیستم در دراز مدت، بسیار ضروری است.

 

امیدواریم مطالعه این مقاله بتواند به شما در رفع اشکالات سیستمتان کمک کرده باشد و در نهایت، به عملکرد و تجربه کاری دلخواهتان دست پیدا کنید.

  1. محمد -

    سلام و خسته نباشید
    یک سوال داشتم میخواستم ببینم که مادربرد EP41T-UD3L گیگابایت تا چه کارت گرافیکی حداکثر ساپورت میکنه و منجر به گلوگاه زیاد نمیشه (چه پردازنده ای هم بهتره داشته باشه تا منجر با گلوگاهشدن کارتگرافیک نشه)
    ممنون🌹

    1. shahintahmasbi -

      سلام محمد عزیز
      بالاترین پردازنده ای که میتونید استفاده کنید Core2 Extreme X9770 هستش ، که میتونید در کنارش از کارت گرافیک های سری 600 و 700 انویدیا مثل GTX660 and GTX750TI استفاده کنید.

  2. محمد -

    ممنون
    توی نظرات خوندم که یک سایت معرفی کرده اید برای مچ شدن و گلوگاه پردازنده و کارت
    الان این سایته دیگه خودش همه چی رو حساب میکنه و درصد گلوگاهش که میگه((با انتخاب پردازنده و کارت مورد نظر)) واقعی هست ؟
    《با فرض اینکه مادربرد خوب داشته باشیم خودمون👆🏻》
    یعنی این بازی که توش انتخاب می‌کنم واقعا خوب اجرا میشه دیگه؟
    مثلا من الان Q9300 رو با کارت rx550 انتخاب کردم برای pes 2018 زد گلوگاه صفر . مادربردمم که ep41t-ud3l هست. رم رو هم ۸ میکنم

    1. shahintahmasbi -

      سلام محمد عزیز
      اگه سایت https://pc-builds.com/bottleneck-calculator رو میفرمایید که تنها یک ابزاره که میتونه کمکتون میکنه و نباید ملاک اصلیتون باشه
      بازی های فوتبال سیستم خیلی قوی نمیخوان و با یه سیستم معمولی میتونید اجراش کنید
      بر اساس اطلاعات سازنده بازی PES 2018 پایین سیستمی که میخواد کارت گرافیک NVIDIA GTX 650/AMD Radeon HD 7750 و رم 2 گیگ هستش.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به بالا