اصطلاحات MTBF و AFR و TBW و DWPD در هارد دیسک

اصطلاحات MTBF و AFR و TBW و DWPD در هارد دیسک به چه معنا است؟

هنگام بررسی یک هارد دیسک و یا SSD‌ معمولا با اصطلاحاتی روبه‌رو می‌شویم که شاید درک درستی از آن نداشته باشیم و حتی بسیاری از شرکت‌ها و فروشگاه‌های قطعات کامپیوتری نیز اطلاعاتی در این زمینه در اختیارتان قرار ندهند.

آشنایی با این اصطلاحات می‌تواند به شما در انتخاب هرچه بهتر یک هارد دیسک و یا SSD کمک شایانی کند.

(از جمله این اصطلاحات می‌توان به MTBF و AFR و TBW و DWPD اشاره کرد.)

ما در این مقاله از مجله اینترنتی مهرگان آی‌تی قصد داریم به زبان ساده این اصطلاحات را به شما شرح دهیم تا در هنگام خرید هارد دیسک و یا SSD با دانش بیشتری اقدام کنید.

با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید….

MTBF

میانگین زمان بین خرابی (MTBF) چیست؟

به بیان ساده، MTBF یا میانگین زمان بین خرابی‌ها، مدت زمان تقریبی است که برای از کار افتادن یک دستگاه بیان می‌شود.

بسته به اینکه هارد دیسک شما متعلق به کدام کمپانی تولید کننده باشد، چند روش مختلف برای محاسبه MTBF وجود دارد. در کل، محاسبه MTBF یک فرآیند ساده برای تجزیه و تحلیل مدت زمانی است که هارد دیسک، SSD یا سایر محصولات کار می‌کند و میانگین آن را با تعداد دفعات خرابی آن محاسبه می‌کند. این مدت زمان می‌تواند بین ۱۰۰۰۰۰ ساعت تا ۱ میلیون ساعت و یا بیشتر باشد.

به عنوان مثال، محصولی که ۲۴ ساعت قبل از مواجهه با مشکل کار می‌کند، امتیاز MTBF را ۲۴ ساعت دریافت می‌کند. محصولی که ۲ خرابی را در ۲۴ ساعت تجربه کند، امتیاز ۱۲ را دریافت می‌کند (یعنی ۲۴ ساعت / ۲ خرابی = ۱۲).

چرا MTBF برای هارد دیسک‌ها مهم است؟

اگر به دنبال خرید یک هارد دیسک جدید هستید، MTBF یکی از مهم‌ترین عواملی است که باید در نظر بگیرید. هارد دیسک‌ها به‌عنوان دستگاهی جهت ذخیره‌سازی بلندمدت مورد استفاده قرار می‌گیرند و به شما این امکان را می‌دهند تا سال‌ها به فایل‌ها و داده‌های خود دسترسی داشته باشید.

به همین دلیل، شما می‌خواهید هاردی را خریداری کنید که مقادیر MTBF زیادی را ارائه می‌دهند.

البته مواجهه با خرابی لزوما به این معنی نیست که درایو شما کاملا بی استفاده و فایل‌های شما از بین رفته است. اما احتمالا نیاز به یک فرآیند بازیابی گسترده خواهید داشت که باید با تکنسین‌های این حوزه مشورت کنید.

تا چه میزان رتبه MTBF هارد دیسک‌ها قابل اعتماد است؟

متاسفانه، رتبه‌بندی‌های MTBF بی‌خطا نیستند. بسیاری از تولیدکنندگان مقادیر MTBF خود را با اجرای یک درایو برای هزاران ساعت متوالی و محاسبه زمانی که در نهایت شکست می‌خورند محاسبه می‌کنند. اما این لزوما نشان دهنده نحوه استفاده شما از درایو در خانه نیست.

بسیاری از افراد درایوهای خود را در فواصل زمانی معین روشن و خاموش می‌کنند، آن‌ها را حذف و مجددا نصب می‌کنند، یا به سادگی آن‌ها را در اتاقی که خارج از دمای مطلوب برای حداکثر کارایی است نگهداری می‌کنند، که تمامی این موارد می‌تواند بر میزان دقیق بودن مقدار MTBF فهرست شده تاثیر بگذارد.

به دلیل تفاوت در نحوه آزمایش درایوها در مقایسه با نحوه استفاده از آن‌ها، تشخیص یک MTBF واقعی می‌تواند دشوار باشد. به این نکته توجه کنید که برخی از تولیدکنندگان ممکن است از فرمول‌های کمی متفاوت برای محاسبه MTBF استفاده کنند، و واضح است که مقادیر MTBF نباید به صورت اسمی در نظر گرفته شوند.

علی رغم کاستی‌هایی که دارد، MTBF یکی از بهترین راه‌ها برای سنجش قابلیت اطمینان هارد دیسک شما است. شرط مطمئن دیگر خرید محصولات از برندهای معتبر مانند وسترن دیجیتال و سیگیت است. این تولیدکنندگان در ساخت محصولات قابل اعتمادی که می‌توانند سال‌ها دوام بیاورند، مشهور هستند.

اگر به یک هارد قابل اعتماد نیاز دارید، به محصولات برندهای معتبری که امتیاز MTBF را بیش از یک میلیون ساعت ارائه می‌دهند از هارد دیسک IronWolf از برند Seagate استفاده کنید. باز هم، این بدان معنا نیست که درایو شما یک میلیون ساعت قبل از خرابی کار می‌کند بلکه، این یک عدد متوسط ​​بر اساس آزمایش سازنده است، اما این عدد تا حد زیادی به شما این اطمینان را می‌دهد که هارد دیسک شما مدت زمان زیادی عمر خواهد کرد.

AFR

نرخ AFR در هارد دیسک ها به چه معنا است؟

قابلیت اطمینان هارد به MTBF ختم نمی‌شود. در حالی که بسیاری از شرکت‌ها هنوز از این مقدار برای پیش‌بینی قابلیت اطمینان استفاده می‌کنند، سیگیت گاهی اوقات از نرخ شکست سالانه AFR برای محصولات خود استفاده می‌کند.

برخلاف MTBF، این عدد باید تا حد ممکن کوچک باشد. مطمئن ترین درایوها، AFR کمتر از ۱% ارائه می‌دهند و باید قبل از نیاز به تعمیر یا تعویض، مدت زمان قابل توجهی برای شما دوام بیاورند. درست مانند MTBF، به یاد داشته باشید که AFR شاخص‌های عملکرد فردی را به شما ارائه نمی‌دهد، بلکه یک مقدار تجمیع شده بر اساس آزمایش کنترل‌شده محصولات متعدد است.

عملکرد درایو شما ممکن است با آنچه که تبلیغ می‌شود متفاوت باشد.

TBW

اصطلاح TBW در هارد دیسک ها به چه معناست؟

هنگام خرید یک درایو حالت جامد یا SSD، حتما با اصطلاحی به نام TBW مواجه خواهید شد که نشان دهنده سطح استقامت یک SSD است. در ادامه دلیل اهمیت آن را شرح خواهیم داد.

متریک استقامت TBW یا Terabytes Written معیاری است که به شما می‌گوید چه مقدار داده را می‌توانید در طول عمر یک SSD به صورت تجمعی بنویسید. همانطور که از نام آن پیداست، این متریک به تعداد ترابایت اطلاق می‌شود.

بنابراین، به عنوان مثال، اگر یک SSD دارای ۳۵۰ ترابایت است، می‌توانید قبل از اینکه مجبور به تعویض آن شوید، در مجموع ۳۵۰ ترابایت روی آن بنویسید. به طور کلی، TBW اطلاعاتی در مورد استقامت یک درایو حالت جامد به شما می‌دهد.

نکته قابل توجه در رابطه با TBW آن است که گاهی اوقات با عنوان Total Bytes Written نیز نامیده می‌شود زیرا چندین SSD درجه سازمانی اکنون دارای رتبه TBW در پتابایت هستند.

چرا TBW برای SSD ها از همیت بالایی برخوردار است؟

عدد TBW برای SSD ها مهم است زیرا عمر محدودی دارند. اس‌اس‌دی‌ها داده‌ها را در سلول‌های حافظه فلش ذخیره می‌کنند و با هر بار پاک و نوشته شدن اطلاعات روی آن، تخریب می‌شوند. در نهایت سلول SSD آنقدر تخریب می‌شود که از کار می‌افتد. بنابراین، TBW به شما می‌گوید قبل از اینکه سلول‌های حافظه غیرقابل اعتماد شوند، چه مقدار داده را می‌توانید بنویسید.

امتیاز TBW برای درایوهای با ظرفیت بیشتر، بالاتر است زیرا سلول‌های حافظه فلش بیشتری برای نوشتن دارند. به عنوان مثال، یک SSD معمولی ۵۰۰ گیگابایتی حدود 300 TBW دارد، در حالی که SSD های ۱ ترابایتی معمولا ۶۰۰ ترابایت دارند. همچنین SSD های درجه سازمانی TBW بالاتری نسبت به SSD های درجه مصرف کننده دارند.

نرخ TBW تا چه میزان کاربرد دارد؟

اگرچه TBW یک شاخص قابل اعتماد برای استقامت SSD است، اکثر کاربران معمولی کامپیوتر هرگز در طول عمر معمولی یک درایو به TBW نخواهند رسید. بنابراین، تا زمانی که روزانه صدها گیگابایت داده حیاتی را نمی‌نویسید، لازم نیست نگران TBW باشید. همچنین، TBW بیشتر برای SSD های داخلی مهم است، زیرا SSD های خارجی در درجه اول برای پشتیبان گیری از داده‌ها استفاده می‌شوند و به اندازه SSD های داخلی روی آن‌ها نوشته نمی‌شود. با این حال، اگر قصد خرید یک SSD جدید را دارید، استقامت بالاتر یک امتیاز مثبت خواهد بود.

درایوهای SSD با رتبه TBW بالاتر معمولا قیمت بیشتری نسبت به SSDهایی با رتبه پایین‌تر دارند. بنابراین، بهتر است یک رویکرد متعادل داشته باشید، زیرا اگر استقامت بسیار کم را انتخاب کنید، ممکن است در دراز مدت با مشکل مواجه شوید.

DWPD

نرخ استقامت DWPD چیست؟

نرخ استقامت DWPD یا Drive Writes Per Day اصطلاح دیگری است که برای توصیف استقامت SSD استفاده می‌شود. همانطور که از نام آن پیداست، نشان می‌دهد که روزانه چند بار می‌توانید کل اندازه یک SSD را برای یک دوره گارانتی خاص بازنویسی کنید.

بنابراین، برای مثال، اگر اس‌اس‌دی ۱ ترابایتی شما دارای رتبه 1 DWPD باشد، می‌تواند هر روز در طول دوره گارانتی خود، ۱ ترابایت از داده‌های نوشته شده روی آن را مدیریت کند. اما اگر DWPD آن ۱۰ باشد، می‌تواند روزانه ۱۰ ترابایت داده نوشته شده روی آن را تحمل کند. از DWPD بیشتر در فضای سازمانی استفاده می‌شود.

نحوه بررسی TBW یک هارد دیسک چگونه است؟

رتبه TBW معمولا در برگه اطلاعات یا مشخصات یک SSD ذکر شده است. همچنین TBW یک درایو می‌تواند از 30 TBW برای برخی SSD ها تا چندین هزار ترابایت برای برخی دیگر متغیر باشد. هر چقدر TBW بالاتر باشد، نشان دهنده استقامت بیشتر SSD‌خواهد بود.

نحوه بررسی TBW باقیمانده هارد دیسک

اگر در مورد طول عمر باقیمانده یک SSD کنجکاو هستید، می‌توانید به دنبال حجم کل داده‌های نوشته شده روی آن بگردید و سپس آن را با TBW SSD مقایسه کنید.

شما باید به دنبال عباراتی مانند Data Units Written یا Total Host Writes باشید. بسته به میزان استفاده از SSD، این عدد می‌تواند بر حسب گیگابایت یا ترابایت باشد. برای هر مقایسه با TBW می‌توانید آن را به ترابایت تبدیل کنید. بنابراین، برای مثال، اگر مجموع Data Units Written اس‌اس‌دی شما ۱۰۱ ترابایت و TBW آن ۳۰۰ باشد، در این صورت حدود دو سوم از عمر SSD شما باقی مانده است.

برای بررسی عمر باقی مانده از SSD می‌توانید از CrystalDiskInfo در ویندوز یا DriveDX در مک استفاده کنید تا کل داده‌های نوشته شده در SSD خود را پیدا کنید. لازم به ذکرز است که CrystalDiskInfo برای دانلود رایگان است اما DriveDX یک نرم‌افزار پولی بوده که با یک آزمایش رایگان ۱۵ روزه همراه است.

سخن پایانی

آشنایی با اصطلاحات رایج در هارد دیسک‌ها و SSD‌ها می‌تواند به شما در خرید یک درایو ذخیره سازی اطلاعات مناسب کمک کند. همچنین می‌دانید که چنانچه از TBW‌و یا MTBF هارد دیسک یا SSD خود زودتر از زمان تعیین شده توسط کمپانی استفاده کنید، از گارانتی خارج خواهد شد.

اما معمولا این نرخ‌ها زودتر از زمان تعیین شده توسط کمپانی به پایان نمی‌رسند و اطلاع از آن تنها در زمینه انتخاب یک هارد دیسک و یا SSD مطمئن تر کاربرد دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به بالا