بایوس مادربرد چیست؟
بایوس مادربرد چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که علاقه به سیستم های کامپیوتر دارید یا بنا به هر دلیلی در این زمینه فعالیت میکنید حتما با این عبارت روبرو شده اید. سوالی اساسی این است که بایوس چیست و چه کاربردی دارد؟
بایوس (bios) در اصل مخفف کلمه سیستم ورودی و خروجی پایه است(Basic Input Output System)
BIOS نخستین برنامه ای است که ریزپردازنده کامپیوتر برای راه اندازی سیستم کامپیوتری هنگام روشن شدن از آن استفاده می کند.
همچنین جریان اطلاعات بین سیستم عامل و سایر دستگاه های متصل شده به آن مانند هارد ، کیبورد ، ماوس و پرینتر را مدیریت می کند.
بایوس یک رایانه، نخستین کدی است که هنگام روشن کردن سیستم اجرا میشود و وظیفه ابتدایی آن بارگذاری(loading) و آغاز کردن سیستم عامل است.
وقتی کامپیوتر روشن میشود، نخستین کار بایوس، تشخیص قطعات متصل به سیستم مانندسی پی یو ، هارد، کارت گرافیک، صفحه کلید و موس و … است.
بایوس کامپیوتر کجاست؟
بایوس یکی از مهمترین اجزا روی مادربرد است که سیتم کامپیوتر ما بدون بایوس هیچ کاری را نمیتواند انجام دهد.
موارد استفاده از بایوس مادربرد چیست؟
کاربرد اصلی این برنامه آن است که به عنوان یک واسطه بین سیستم عامل و سخت افزارهایی که به کامپیوتر متصل میشود ،عمل کند. BIOS از نظر تئوری همیشه واسطه بین ریزپردازنده و اطلاعات کنترل دستگاه I/O و جریان داده است. اگرچه، در برخی موارد، BIOS میتواند ترتیبی دهد که دادهها مستقیماً از دستگاههایی مانند کارتهای ویدیویی که به جریان دادههای سریعتر نیاز دارند، به حافظه منتقل شوند.
پیشنهاد مادربردی با کاربری خانگی و مهندسی و اداری و حتی گیمینگ:
BIOS چگونه کار می کند؟
ابتدا توضیح کوتاهی در مورد EPROM : EPROM نوعی حافظه فقط خواندنی که پاک نمیشود و به وسیله آن اطلاعات را درون بایوس ثبت میکنند.
حال BIOS یک برنامه است که برای EPROM قابل دسترسی است. هنگامی که کاربر کامپیوتر خود را روشن می کنید، چیپ اصلی مادربرد کنترل کار را به برنامه BIOS منتقل می کند.
هنگامی که بایوس یک کامپیوتر را بوت می کند(بالا می آورد)، ابتدا تعیین می کند که آیا همه قطعات لازم (مثلا رم و هارد و کارت گرافیک و کیبورد و…) در محل درست خود هستند و کار میکنند یا نه.
به بیانی دیگر بایوس در ابتدا از وجود و درست کار کردن قطعات سخت افزاری اطمینان حاصل میکند و سپس سیستم عامل کامپیوتر ( که درون هارد دیسک نصب شده) را به RAM منتقل و سپس از آنجا برای اجرا شدن نهایی و بالا آمدن ویندوز و گرفتن خروجی تصویر آن را به CPU می فرستد.
تصویر زیر شرح این عمل است:
آیا میتوان برای بایوس رمز گذاشت؟
پاسخ این سوال این است: بله
شما میتوانید برای حفاظت از اطلاعات خود در سیستم از رمز بایوس استفاده کنید در صورت تنظیم تنها راه دسترسی به همه اطلاعات شما همین رمز بایوس است.
رمز بایوس در BIOS Setup تنظیم مشود. برای توضیحات بشتر در مورد نحوه قرار دادن رمز بایوس کلیک کنید.
آیا آپدیت بایوس لازم است؟
آپدیت بایوس کاری سخت است و اگر به درستی انجام نشود کامپیوترتان دیگر کار نمیکند.
اگر سخت افزار جدیدی به کامپیوترتان افزودید و سیستم درست کار میکرد، نیازی به آپدیت بایوس نیست. اگر با افزودن سخت افزار، سیستم با مشکل روبرو شد در صورت اطمینان از همخوانی و مناسب بودن قطعه برای کامپیوتر خود شروع به آپدیت کردن بایوس خود بکنید.
آپدیت بایوس باید از طریق وب سایت تولید کننده آن انجام شود. همچنین میتوانبد در صورت ارائه آپدیت توشط شرکت اصلی سازنده مادربرد <آپدیت جدید را دریافت و نصب کنید.
برای آموزش نحوه آپدیت بایوس مادربرد کلیک کنید.
انواع بایوس چیست؟
- Legacy Bios: این نوع بایوس نوع قدیمی تری است و در حین انجام فرآیند روشن و بالا آمدن سیستم، ارتباط بین CPU و سایر قطعات را هم مدیریت میکند. البته این بایوس محدودیتهایی دارد مثل این که نمیتواند حافظههای بزرگتر از 2 ترابایت را پستیبانی کند.
- UEFI: این عبارت با معنای رابط سفتافزاری قابل توسعه یکپارچه است. بر خلاف نوع قبلی ، UEFI حافظههای 2.1 ترابایت به بالا را شناسایی و پشتیبانی میکند علاوه بر این، UEFI برای مدیریت جداول پارتیشن حافظه و یافتن سیستم عامل، از فناوری های مدرن تری استفاده مبکند.
نکته —> سفت افزار چیست؟ :یک نوع برنامه کامپیوتری در سیستم های الکترونیکی و محاسباتی است که کنترل سطح پایین را برای سخت افزار یک دستگاه خاص فراهم می کند.
Mohsenghanbari -
خیلی خوب بود.
مریم حمیده خو -
سلام
نظر لطفتونه
فراهانی -
مفید و بسیار خوب
Mohsenghanbari -
ممنون از شما
مریم حمیده خو -
سلام سلام
امیدوارم که لذت برده باشید ممنون از توجه شما