راهنمای جامع خرید مادربرد

راهنمای جامع خرید مادربرد : اگر به یک مادربرد نگاه کنید، تعدادی مدار، ترانزیستور، خازن، اسلات، کانکتور و… مشاهده خواهید کرد. بسیاری از این قطعات پیچیده هستند و از طرفی اطلاع از عملکرد آن تاثیری بر نحوه انتخاب شما ندارد. اما برخی دیگر از این قطعات در زمان خرید از اهمیت بالایی برخوردار هستند پس در این مقاله با ما همراه باشید…

در زمان خرید مادربرد باید مطمئن شوید که نیازهای شما را چه اکنون و چه زمان حال تامین می‌کند. اگر احساس می‌کنید که هیچوقت سیستم خودتان را ارتقاء نمی‌دهید پس باید مادربردی انتخاب کنید که فقط نیازهای شما را برای امروز تامین می‌کند اما اگر احساس می‌کنید قرار است کامپیوتر خودتان را در آینده ارتقاء دهید باید مطمئن شوید که مادربرد در آینده نیز پاسخگوی نیازهای شما خواهد بود.

راهنمای جامع خرید مادربرد : پلتفرم

اولین گزینه تعیین کننده هنگام خرید مادربرد، پردازنده شما است. بنابراین باید از بین دو کمپانی اینتل و AMD یکی را انتخاب کنید. هر دو کمپانی پردازنده‌های مختلفی تولید می‌کنند. از پردازنده‌های سطح پائینی که فقط برای وبگردی مناسب هستند، تا پردازنده‌های فوق قدرتمندی که توانایی ویرایش ویدئو و… را دارند.

اینکه کدام یک از پردازنده‌های این دو کمپانی برای شما مناسب است به نیاز شما بستگی دارد.

پس از انتخاب سی‌پی‌یو، باید مادربردی را انتخاب کنید که از نوع سوکت و تراشه مناسب استفاده می‌کند. اصولاً سوکت سی‌پی‌یو مکانیسمی است که سی‌پی‌یو با استفاده از آن به مادربرد متصل می‌شود.

سوکت

 

سی‌پی‌یوهای پشتیبانی شده

 

تراشه‌ها
LGA1151 نسل 6 و 7 سری Core اینتل  6: H110, B150, Q150, H170, Q170, Z170

7: B250, Q250, H270, Q270, Z270

LGA1150 (سری 300) نسل 8 سری Core اینتل H310, B360, H370, Q370, Z370
LGA 2066 Skylake-X/Kaby-Lake x X299
sTR4 AMD Ryzen Threadripper X399
AM4 AMD Ryzen نسل 7 سری A و Athlon A300, A320, B350, X370, X470, X570
AM3+ AMD FX A970, A980G, A990X, A990FX
FM2+ AMD سری A و Athlon A58, A68H, A78, A88X

هنگام خرید مادربرد ضروری است که تراشه و سوکت مناسب را انتخاب کنید. همچنین تراشه‌های مختلف از رم، کارت گرافیک و دیگر قطعات مختلفی پشتیبانی می‌کنند.

 فرم فاکتور

مادربردها در ابعاد مختلفی عرضه می‌شوند و شما می‌توانید با توجه به همین موضوع کامپیوتری بخرید که با محیط کار شما تطابق داشته باشد.

فرم فاکتور علاوه بر سایز مادربرد تعیین‌کننده اجزای مختلف آن نیز هست. عموماً هرچقدر ابعاد فیزیکی مادربرد شما بزرگ‌تر باشد از اجزای مختلف بیشتری پشتیبانی می‌کند. همچنین به یاد داشته باشید که همه‌ی کیس‌ها از فرم فاکتورهای مختلف پشتیبانی نمی‌کنند و قبل از خرید مادربرد باید مطمئن شوید که با کیس شما سازگاری دارد.

راهنمای جامع خرید مادربرد

فرم فاکتورهای مهم مادربرد

            Mini-ITX MicroATX ATX
ابعاد 22.8*19 سانتی‌متر 24.4*24.4 سانتی‌متر 30.4 * 24.4 سانتی‌متر
اسلات توسعه

 

1 4 7
نوع اسلات رم

 

DIMM “” “”
تعداد اسلات رم

 

2 عدد تا حداکثر 4 عدد

 

حداکثر 8 عدد

 

تعداد کارت گرافیک

 

حداکثر 1 عدد

 

تا حداکثر 3 عدد حداکثر 4 عدد
تعداد کانکشن ساتا

 

حداکثر 6 عدد تا حداکثر 8 عدد حداکثر 12 عدد

 

 

فرم فاکتورهای معرفی شده برای کامپیوترها بیشتر از این هستند و هرکدام از آن‌ها قابلیت‌های مختلفی دارند. ما در این مقاله پرکاربردترین ابعاد استاندارد را معرفی کردیم.

اسلات توسعه

علاوه بر اتصال کارت گرافیک، تجهیزات دیگری مانند کارت گرافیک، کارت صدا، کارت شبکه، تجهیزات ذخیره‌سازی و… نیز به مادربرد متصل می‌شود. امروزه شما فقط با پورت‌های PCIe سر و کار دارید و در برخی مادربردها نیز از اسلات PCIe برای دستگاه‌های قدیمی استفاده می‌شود.

راهنمای جامع خرید مادربرد

PCIe  مهم‌ترین پورت مادربرد است و شما برای اتصال اکثر تجهیزات جانبی کامپیوتر از آن استفاده می‌کنید. اسلات PCIe  چهار سایز متفاوت دارد و آخرین استاندارد متداول نیز PCIe 3 می‌باشد. این سایزها توان عملیاتی و ابعاد هرکدام از اسلات‌ها را تعیین می‌کنند. از همین جهت زمان خرید مادربرد باید مطمئن شوید که روی مادربرد به اندازه کافی اسلات توسعه دارید و نوع آن‌ها برای پشتیبانی از تجهیزات شما مناسب است.

این چهار سایز عبارتند از:  x1، x4، x8 و x16 از بین این چهار سایز مختلف نیز اسلات‌های x4 و x16 متداول‌تر هستند. تعداد اسلات‌های PCIe هر مادربرد و همچنین محل قرارگیری آن‌ها متفاوت است. مادربردی که می‌خرید باید به اندازه کافی اسلات PCIe داشته باشد و فضای اطراف آن نیز باید به گونه‌ای باشد که بتوانید تمام تجهیزات موردنیاز خودتان را داخل آن جای دهید.

پشتیبانی از کارت گرافیک

یکی از دیگر موضوعاتی که هنگام خرید مادربرد باید از آن مطمئن شوید این است که آیا مادربرد از پردازنده گرافیکی شما پشتیبانی می‌کند یا خیر.

برخی پردازنده‌های اینتل به همراه کارت گرافیک یکپارچه عرضه می‌شوند و نیاز شما را برای نمایش اطلاعات روی مانیتور برطرف می‌کنند که AMD آن‌را با اسم APU عرضه کرده است. این کارت گرافیک‌ها قدرت کمی دارند و برای کارهای ساده‌ای مانند وبگردی مناسب هستند و از بازی‌های خیلی سبک پشتیبانی می‌کنند.

اگر به یک پردازنده گرافیکی قوی‌تر برای کارهایی مانند ویرایش ویدئو نیاز دارید، باید از یک کارت گرافیک اختصاصی استفاده کنید. در این مورد شما باید دقیقا بدانید چه کارت گرافیک‌هایی به مادربرد شما متصل می‌شوند و حتی مادربرد شما از چند عدد کارت گرافیک پشتیبانی می‌کند.

 اتصال کارت گرافیک

امروزه اکثر کارت گرافیک‌ها با استفاده از اسلات PCIe به مادربرد متصل می‌شوند و خیلی از آن‌ها نیز از اسلات PCIe x16 برای این کار استفاده می‌کنند. علاوه بر این اکثر کارت گرافیک‌های امروزی به استاندارد PCIe 3.0 یا استانداردهای جدیدتر نیاز دارند. اخرین موضوعی که هنگام خرید مادربرد در مورد کارت گرافیک باید در نظر داشته باشید، پهنای کارت گرافیک است.

پهنای برخی کارت به اندازه دو اسلات است. این موضوع ممکن است برخی از اسلات‌های PCIe را بلاک کند و دسترسی به آن‌ها را محدود سازد. همچنین برخی کارت گرافیک‌ها ممکن است با 75 وات برق تامین شده توسط کارت گرافیک بتوانند فعالیت کنند اما برای برخی دیگر از آن‌ها به انرژی بیشتری از طریق کانکتورهای 6 پین یا 8 پین نیاز داشته باشند.

بنابراین هنگام خرید مادربرد باید مطمئن شوید که اسلات‌های PCIe موردنیاز شما را دارا می‌باشد. شما باید با دقت مشخصات کارت گرافیک موردنظر خودتان را مطالعه کنید و آن را با مشخصات مادربرد مقایسه کنید.

 رم

رم‌های امروزی با استفاده از یک اسلات مربعی به کامپیوتر متصل می‌شوند و نام این اسلات نیز از روی رم‌هایی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند انتخاب شده است: Dual In-Line Memory Module (DIMM). تعداد اسلات‌های DIMM روی مادربرد تعیین کننده این است که در آینده تا چه میزان می‌توانید رم کامپیوتر خودتان را ارتقاء دهید.

این تعداد معمولا بین 2 تا 8 اسلات متغیر است. شما می‌توانید هر بار یک ماژول رم به سیستم خودتان اضافه کنید، اما بهترین عملکرد را زمانی خواهید داشت که رم‌ها را به صورت جفتی و در اسلات‌های جفت شده افزایش دهید.

راهنمای جامع خرید مادربرد ایسوس

هنگام خرید مادربرد مطمئن شوید تعداد اسلات‌های آن برای شما کافی است و می‌تواند از تمام رم‌هایی که شما قصد استفاده از آن را دارید پشتیبانی کند.

فضای ذخیره‌سازی

هنگام انتخاب مادربرد باید توجه ویژه‌ای به کانکتورهای حافظه داشته باشید. علاوه بر نوع کانکتور شما باید به تعداد این کانکشن‌ها نیز توجه داشته باشید. برخی از این کانکتورها داخلی و برخی دیگر خارجی هستند.

امروزه متداول‌ترین نوع کانکتور حافظه serial ATA یا SATA می‌باشد و در حال حاضر سومین نسخه از آن عرضه شده است. سرعت انتقال اطلاعات SATA 3.0 برابر با 6 گیگابایت بر ثانیه می‌باشد. این موضوع بدین معنی است که هنگام اتصال حافظه SSD با استفاده از کابل SATA سرعت خواندن و نوشتن شما تا 600 مگابایت بر ثانیه می‌رسد. این سرعت برای هارد درایو به 150 مگابایت بر ثانیه افت می‌کند.

شما می‌توانید از هر دو حافظه SSD و HDD که از SATA 3.0 پشتیبانی می‌کنند استفاده کنید و مادربردها نیز می‌توانند چندین پورت SATA داشته باشند. نسخه‌های متفاوتی از SATA 3.0 نیز وجود دارند که سرعت بیشتری دارند اما ممکن است نحوه ارتباط آن‌ها نیز متفاوت باشد. برای مثال SATA 3.2 از فرم فاکتور M.2 پشتیبانی می‌کند.

NVM Express یا NVMe

یکی دیگر از انواع کانکتورهای حافظه که به شدت در حال فراگیر شدن است NVM Express یا NVMe نام دارد که با استفاده از باس PCIe به مادربرد متصل می‌شود. این پروتکل جدیدتری است که پهنای باند بیشتر، مصرف انرژی کمتر و تاخیر کمتری دارد. سرعت تئوری انواع NVMe SSDهای امروزی برای خواندن به 3 گیگابایت بر ثانیه و برای نوشتن به 1.5 گیگابایت بر ثانیه می‌رسد. این نوع به دو شکل مختلف عرضه می‌شوند: کارت‌هایی که وارد اسلات PCIe می‌شوند و نسخه‌های کوچک‌تری که به کانکتور M.2 متصل می‌شوند.

راهنمای جامع خرید مادربرد

هر حافظه‌ای که انتخاب می‌کنید، باید مطمئن شوید که مادربرد شما می‌تواند نیازهایی که دارید را برای زمان حال و آینده تامین می‌کند. لازمه این امر نیز این است که مشخصات دقیق مادربرد را مطالعه نمائید تا مطمئن شوید تمام تجهیزاتی را که ممکن است یک روز نیاز داشته باشید را می‌توانید به مادربرد متصل کنید.

اتصالات

مادربردهای امروزی می‌توانند انواع دیگری از کانکشن‌ها را نیز پوشش دهند و باز هم هنگام خرید مادربرد باید به دقت نیازهای خودتان را هم در نظر بگیرید.

همچنین برخی از اتصالات به صورت مستقیم روی مادربرد و داخل کیس قرار دارند و برخی اوقات باید به پورت‌های جلو، بالا، اطراف یا پشت کیس متصل شوند. همچنین در پشت کیس و روی پنل ورودی/خروجی نیز تعدادی پورت مختلف قرار دارد. این موضوع را هنگام خرید مادربرد باید به دقت زیرنظر داشته باشید.

هرچقدر کامپیوتر شما پیچیده‌تر باشد، باید بیشتر درمورد مادربرد خودتان فکر کنید. این موضوع راجع به هیچکدام از اجزای مادربرد به اندازه‌ی نوع و تعداد کانکشن‌های روی مادربرد اهمیت ندارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در گروه مهرگان آی تی در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به بالا