12 مشخصات مهم کارت گرافیک

12 مشخصات مهم کارت گرافیک : در رایانه‌های شخصی و لپ‌تاپ‌های مدرن، کارت‌های گرافیک جزء ضروری هستند. زیرا اکثر برنامه‌ها به سطحی از پردازش گرافیکی نیاز دارند. برای رایانه‌های گیمینگ، کارت گرافیک کاملاً ضروری است زیرا اکثر بازی‌های سه بعدی مدرن به کارت گرافیک نیاز دارند. سایر برنامه‌های مبتنی بر گرافیک سه بعدی مانند مدل سازی، انیمیشن و غیره نیز به کارت گرافیک نیاز دارند.

12 مشخصات مهم کارت گرافیک که هنگام خرید باید به آن توجه کنید. کارت گرافیک دارای مشخصات فنی زیادی است که عملکرد آن را تعیین می‌کند. اگر قصد خرید یک کارت گرافیک را دارید، ارزیابی مشخصات کلیدی مانند gpu، حافظه و توان مورد نیاز ضروری است. در این مقاله در مورد ویژگی‌ها و مشخصات کلیدی کارت گرافیک صحبت خواهیم کرد که هنگام خرید باید بدانید.

12 مشخصات مهم کارت گرافیک

– AMD Nvidia GPU:

  • تعداد هسته
  • سرعت ساعت اصلی
  • نوع حافظه
  • اندازه حافظه
  • پهنای باند حافظه
  • رابط مادربرد
  • قدرت طراحی حرارتی
  • اتصالات برق
  • پورت های خروجی ویدئو : HDMI، DisplayPort
  • پشتیبانی API: DirectX، Vulkan
  • محاسبه عملکرد : TFLOPS

 

تنها 2 برند تولید کننده GPU وجود دارد، یعنی Nvidia و AMD. سپس پردازنده‌های گرافیکی آن‌ها توسط سازندگان شخص ثالث برای ساخت کارت‌های گرافیک استفاده می‌شود. هر دو برند مجموعه واقعاً بزرگی از پردازنده‌های گرافیکی را در قیمت‌ها و مجموعه ویژگی‌های مختلف ارائه می‌کنند. GPU اغلب به عنوان پردازنده گرافیکی یا چیپست گرافیکی شناخته می‌شود که هر دو به یک معنی هستند.

GPU ها فناوری‌های مشابه‌ای دارند که با نام کد متفاوتی پیاده سازی شده‎اند. به عنوان مثال، انویدیا از اصطلاح CUDA Cores استفاده می‌کند، جایی که AMD آنها را پردازنده‌های جریانی می‌نامد. به طور مشابه، nvidia از عبارت SLI برای راه اندازی چند پردازنده گرافیکی استفاده می‌کند در حالی که AMD از نام Crossfire برای راه حل چند GPU خود استفاده می‌کند.

12 مشخصات مهم کارت گرافیک

برخی از محبوب ترین پردازنده‌های گرافیکی عبارتند از

AMD 12 :

  • Radeon RX 5600 XT
  • Radeon RX 550
  • Radeon RX 580 GTS
  • Radeon RX 570
  • Radeon RX 6800 XT

 

Nvidia 12 :

  • Geforce GTX 1050 Ti
  • Geforce GTX 1650
  • Geforce GTX 1660 Ti
  • RTX 2080
  • RTX 3080
  • RTX 3090

به طور کلی پردازنده‌های گرافیکی گران‌تر از نظر عملکرد قدرتمندتر هستند و قابلیت‌ها و عملکردهای پردازش گرافیکی بیشتری را ارائه می‌کنند.

  1. Stream Processors/CUDA Cores

Stream Processor نامگذاری سخت افزار AMD و CUDA Cores برای Nvidia است. این هسته‌ها را می‌توان به عنوان بسیاری از واحدهای محاسباتی جداگانه در GPU در نظر گرفت که محاسبات و محاسبات گرافیکی را انجام می‌دهند. داشتن هسته‌های بیشتر عملکرد بیشتری را ارائه می‌دهد.

با این حال، مقایسه هسته‌ها بین تولیدکنندگان ممکن است ایده دقیقی از تفاوت در قدرت گرافیکی به شما ارائه نکند. زیرا متغیرهای بیشتر می‌توانند بر عملکرد GPU تأثیر بگذارند، مانند سرعت ساعت و معماری.

حتی در همان برند GPU، معماری می‌‌‌تواند عملکرد هسته‌ها را به شدت تغییر دهد. مقایسه تعداد هسته‌ها در دو کارت در یک معماری، مقایسه ساده تری را ارائه می‌دهد.

نمونه‌ای از تعداد هسته برخی از پردازنده‌های گرافیکی

  1. سرعت ساعت هسته

هر یک از هسته‌های فوق شبیه به یک هسته در یک CPU است. زیرا با سرعت کلاک خاصی کار می‌کند. این سرعت ساعت تعداد محاسباتی را که هسته‌ها در هر ثانیه انجام می‌دهند را نشان می‌دهد و بر حسب مگاهرتز اندازه گیری می‌شود.

فرکانس ساعت ثابت نیست. برای مثال AMD Radeon RX 5700 دارای فرکانس پایه 1465 مگاهرتز و فرکانس بوست تا 1725 مگاهرتز است. فرکانس پایه حداقل سرعت کلاک پایدار هسته پردازش را نشان می‌دهد و فرکانس بوست حد فرکانس بالایی است که در طول بار کاری سنگین به دست می‌آید.

علاوه بر این، بسیاری از پردازنده‌های گرافیکی از اورکلاک پشتیبانی می‌کنند که به برنامه‌ها اجازه می‌دهد پایه و فرکانس را به مقادیر بسیار بالاتری نسبت به مشخصات افزایش دهند.

باید در نظر داشت که فرکانس ساعت بالاتر گرمای بیشتری تولید می کند و به شدت به شرایط حرارتی بستگی دارد. بنابراین اگر قصد دارید GPU خود را اورکلاک کنید، مطمئن شوید که خنک کننده کافی وجود دارد و GPU از آستانه دمای بحرانی تجاوز نمی‌کند.

  1. نوع حافظه : GDDR

حافظه در کارت‌های گرافیک مانند RAM معمولی کار می‌کند. داده‌های گرافیکی را به طور موقت ذخیره می‌کند تا توسط GPU پردازش شود.

رم در کارت‌های گرافیک به عنوان VRAM شناخته می‌شود و این روزها احتمالاً کارت‌هایی را می‌بینید که از GDDR5، GDDR5x یا GDDR6 VRAM استفاده می‌کنند.

GDDR6 راندمان و عملکرد بهتری نسبت به GDDR5X دارد که به نوبه خود همین کار را نسبت به GDDR5 انجام می‌دهد.

  1. میزان حافظه

مانند رم معمولی، اندازه آن بر حسب گیگابایت اندازه گیری می‌شود. رم بیشتر همیشه بهتر است. زیرا فضای بیشتری برای ذخیره اطلاعات گرافیکی وجود دارد. توجه داشته باشید که عملکرد ممکن است با افزایش رم فراتر از یک سطح مشخص افزایش یابد.

اندازه‌های رایج VRAM 4 گیگابایت، 6 گیگابایت، 8 گیگابایت است. شایان ذکر است که VRAM روی کارت گرافیک مانند RAM معمولی مادربرد قابل تغییر یا ارتقا نیست. VRAM در سخت افزار کارت گرافیک تعبیه شده است.

اکثر پردازنده‌های گرافیکی Nvidia و AMD میزان حافظه پشتیبانی شده را مشخص می‌کنند. بنابراین اکثر سازندگان از همان مقدار VRAM برای همان GPU در کارت‌های خود استفاده می‌کنند.

  1. پهنای باند حافظه

پهنای باند حافظه را می‌توان به عنوان یک ارزیابی کلی از عملکرد VRAM روی یک کارت گرافیک دید. در واقع پهنای باند حافظه حاصلضرب سه متغیر است: سرعت ساعت حافظه، عرض گذرگاه حافظه و انتقال در هر ساعت از نوع حافظه.

سرعت ساعت حافظه: این متغیر که بر حسب مگاهرتز اندازه گیری می شود، به سرعت دسترسی VRAM شما به اطلاعاتی که ذخیره کرده است اشاره می کند. عدد بیشتر بهتر است.

عرض گذرگاه حافظه: عرض گذرگاه مشابه خطوطی است که قبلاً ذکر شد. با هر چرخه ساعت، عرض گذرگاه گسترده تر امکان انتقال اطلاعات بیشتر را فراهم می کند. این در بیت ها مانند 128 بیت و 256 بیت اندازه گیری می شود.

  1. رابط/اتصال مادربرد

چه از ابتدا یک رایانه شخصی بسازید یا به سادگی کارت گرافیک را در رایانه شخصی که قبلاً دارید ارتقا دهید، باید مطمئن شوید که کارت گرافیکی که خریداری می کنید با مادربرد سازگار است.

در گذشته، رابطی به نام AGP به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گرفت. اما از سال 2004 شروع به حذف تدریجی کرد. اکنون تمامی کارت‌های گرافیک از رابط PCI Express (PCIe) برای اتصال به مادربرد استفاده می‌کنند.

نسخه PCI-E

در حال حاضر، PCIe 4.0 تنها چند کارت گرافیک اولیه خود را دریافت می‌کند. بنابراین بیشتر کارت‌هایی که مشاهده می‌کنید مبتنی بر PCIe 3.0 هستند. بسیار مهم است که بدانید PCIe به عقب سازگار است. به این معنی که هر کارت گرافیک PCIe در هر مادربرد سازگار با PCIe کار می‌کند.

با این حال، کارت PCIe 4 نمی تواند به پتانسیل کامل خود در اسلات PCIe 3 برسد، در حالی که کارت PCIe 3 در مادربرد PCIe 4 به ظرفیت کامل مادربرد نمی‌رسد.

  1. توان طراحی حرارتی (TDP)

توان طراحی حرارتی یا نقطه طراحی حرارتی، راه خوبی برای ارزیابی مصرف انرژی و عملکرد حرارتی یک GPU است. همانطور که این اصطلاح نشان می‌دهد، نشان دهنده قدرت مورد نیاز برای تولید بالاترین مقدار گرمایی است که سیستم خنک کننده می‌تواند تحمل کند.

این در وات اندازه گیری می‌شود و به طور بالقوه بر انتخاب سایر قسمت‌های ساخت رایانه شما تأثیر می‌گذارد. باید اطمینان حاصل کنید که توان خروجی برای PSU شما نه تنها برای حمل کارت گرافیک بلکه تمام اجزای دیگر در سیستم کافی است.

اگر کارت گرافیک شما دارای توان بالایی مانند 180 وات و بالاتر است، توصیه می‌شود یک کیس کامپیوتر داشته باشید که دارای تهویه مناسب برای حداکثر اتلاف گرما باشد.

  1. اتصال دهنده‌های برق

یک اسلات PCIe می‌تواند برق کارتی را که در آن قرار دارد، تامین کند، اما فقط 75 وات. کارت‌های گرافیک به قدری پرمصرف شده‌اند که طولی نکشید که از این حد فراتر رفتند و به قدرت بیشتری نیاز داشتند.

به همین دلیل، پردازنده‌های گرافیکی مدرن دارای کانکتورهای برق هستند که به آنها اجازه می‌دهد تا برق اضافی را مستقیماً از PSU دریافت کنند. این کانکتورها می‌توانند شش پین یا هشت پین باشند.

یک کارت گرافیک مدرن می‌تواند تا 2 کانکتور داشته باشد که می‌تواند هر ترکیبی از این دو باشد. بنابراین هنگام خرید یک PSU، علاوه بر حداکثر توان خروجی، باید به کانکتورهای برق آن نیز توجه داشته باشید و مطمئن شوید که می‌تواند کارت گرافیک شما را تغذیه کند.

  1. پورت‌های خروجی

کارت‌های گرافیک اغلب دارای چندین نوع مختلف کانکتور خروجی ویدئو هستند.

بسته به نوع مانیتوری که استفاده می‌کنید، به احتمال زیاد می‌توانید از طریق HDMI یا DisplayPort به کارت متصل شوید، که در مورد نمایشگرها رایج تر هستند.

برخی از کارت‌های جدیدتر از USB Type-C برای اتصال پشتیبانی می‌کنند، اگرچه کمتر دیده می‌شود که مانیتورهایی را پیدا کنید که از آن پشتیبانی می‌کنند. VGA و DVI پورت‌های نسبتا قدیمی‌تری هستند که فقط در نمایشگرهای قدیمی‌تر دیده می‌شوند.

HDMI

در حال حاضر رایج ترین پورت موجود، HDMI است که برای مدت طولانی به خوبی عمل کرده است.

HDMI از صدا و تصویر، هر دو به شکل غیر فشرده آنها پشتیبانی می‌کند. جدیدترین نسخه، HDMI 2.0، دارای پهنای باند کافی برای پشتیبانی از رزولوشن تا 4K در 60 هرتز است، که همچنین می‌تواند 1080p در 144 هرتز را ارائه دهد.

HDMI 2.0 همچنین از رنگ‌های 10 بیتی و 12 بیتی پشتیبانی می‌کند که امکان پخش محتوای HDR (محدوده دینامیکی بالا) را فراهم می‌کند.

USB Type-C

جدیدترین این گروه، USB Type-C است بر اساس پایه‌ای که USB Type-A ایجاد کرده بود، بهبود یافته است. USB Type-C می‌تواند داده‌ها، صدا، تصویر و حتی به عنوان شارژر را نیز منتقل کند.

USB Type-C را می‌توان در لپ تاپ‌ها، تبلت‌ها و تلفن‌های هوشمند یافت و با گسترش روزافزون حضور آن، مانیتورها شروع به پشتیبانی از USB-C کرده‌اند.

DVI

DVI یک نوع خروجی نسبتا قدیمی است که به تدریج به نفع hdmi و displayport حذف می‌شود.

3 نوع DVI وجود دارد که عبارتند از DVI-A (آنالوگ و اساساً منسوخ)، DVI-D (دیجیتال) و DVI-I (سیگنال های آنالوگ و دیجیتال). برای DVI-D و DVI-I، انواع تک و دو لینک وجود دارد، که دومی می‌تواند پهنای باند بیشتری را پشتیبانی کند.

DVI-D همچنان قادر است، با این حال، می‌تواند حداکثر وضوح 1080p در 144 هرتز را پشتیبانی کند.

12 مشخصات مهم کارت گرافیک

VGA (D-Sub)

VGA قدیمی ترین روش خروجی نمایشگر از موارد ذکر شده در اینجا است و عمدتاً در روزهای نمایشگرهای CRT استفاده می‌شد. رابط‌های خروجی جدیدتر با صفحه‌های مسطح توسعه یافتند و وضوح‌های بالاتر برجسته‌تر شدند، زیرا سیگنال‌های آنالوگ VGA نمی‌توانستند وضوح‌های حاصل را پشتیبانی کنند.

VGA فقط می تواند تا 1080p با فرکانس 60 هرتز را پشتیبانی کند. پورت VGA فقط در کارت های گرافیک قدیمی قابل مشاهده است. اکثر کارت های گرافیک و مادربردهای جدید و جدید پشتیبانی از VGA را به طور کامل حذف کرده اند.

اکثر مانیتورهای جدیدتر برندهای برتر نیز پورت vga را رها کرده و دارای پورت hdmi یا displayport یا هر دو هستند.

  1. پشتیبانی API – DirectX، OpenGL، Vulkan

کارت‌های گرافیکی برای پردازش اطلاعات گرافیکی رایانه شخصی شما ساخته شده‌اند، زیرا به‌طور ویژه برای انجام این کار مهندسی شده‌اند. با این حال، برای انجام این کار، سخت‌افزار و نرم‌افزار باید بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و دستورالعمل‌ها را ارسال کنند و اینجاست که یک Graphics API وارد می‌شود.

یک رابط برنامه نویسی برنامه شامل مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها است که به GPU می‌گوید چگونه وظایف گرافیکی پیچیده را حل کند.

API های مختلفی وجود دارند که همگی کد گذاری متفاوتی دارند اما هر کدام می‌توانند به اکثر وظایف گرافیکی مورد نیاز در این دوره دست یابند.

API ها باید به طور خاص توسط درایو کارت گرافیک پشتیبانی شوند و سخت افزار باید بتواند دستورالعمل‌های ارائه شده توسط API را تفسیر کند.

DirectX 12، OpenGL 4.6، و Vulkan 1.2 جدیدترین نسخه‌های محبوب ترین API در حال حاضر هستند. اکثر کارت‌های گرافیک محبوب مبتنی بر پردازنده‌های گرافیکی AMD یا Nvidia از Vulkan و DirectX پشتیبانی می‌کنند.

لازم به ذکر است که OpenGL با Vulkan به عنوان یک API گرافیکی سه بعدی متقابل جایگزین می‌شود.

12. GFLOPS/TFLOPS

گیگافلاپ یا ترافلاپ واحدی برای اندازه گیری عملکرد نظری یک واحد پردازشی است که می تواند CPU یا GPU باشد. FLOPS مخفف عملیات ممیز شناور در ثانیه است که به تعداد عملیات ممیز شناور در یک ثانیه اشاره دارد.

استفاده از گیگافلاپ یا ترافلاپس یکی از بهترین راه‌ها برای تخمین عملکرد نسبی یک واحد پردازش نسبت به واحد دیگر است، اگرچه جامع نیست. تفاوت بین معماری ها ممکن است تخمین دقیقی ارائه نکند . فناوری های GPU خاص فروشنده

انویدیا و AMD سال‌ها رقیب یکدیگر بوده‌اند و فراتر از قدرت گرافیکی خام ارائه‌های مربوطه خود، هر کدام دائماً در حال توسعه فناوری‌های جدید هستند تا تجربه بهتری را در هنگام استفاده از کارت‌های گرافیک خود به مصرف‌کننده ارائه دهند.

برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در گروه مهرگان آی تی در ارتباط باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به بالا